Trombose

Wat is een trombose?

Trombose treed op als een bloedvat verstopt raakt. Dit komt meestal door een stolsel van bloed. Het kan ook gevaar opleveren voor de longen. Wanneer het in de longen komt kan het namelijk voor een longembolie zorgen. Vaak word het opgemerkt in de benen of de buik. De diepe vorm van trombose verplaatst zich door zuurstofarme gebieden. Het kan in via deze weg in je hart of longen komen. Het is dus belangrijk dat je bij signalen meteen je huisarts belt. Het is een goed te behandelen ziekte ook als het chronisch is. Voor bijna alle soorten zijn remmers zoals stollingsremmers en bloedplaatjesremmers. Er is veel bekend over de ziekte en veel mensen kampen ermee. Vandaar dat veel onderzoek voor een goede behandeling heeft gezorgd.

Hoe herken je trombose?

Veel mensen stellen de vraag wat is een trombose? Bij de meeste mensen begint trombose in de benen. Vandaar dat er vaak over een trombose been word gesproken. Ook komt het wel eens voor in de buik. Wanneer je zon stolsel te lang laat zitten kan het in de longen komen. En dit kan dan weer voor bijvoorbeeld een longembolie zorgen. Let dus goed op bij de signalen van je lichaam. Zeer zelden begint het meteen in de longen. Raadpleeg dan direct je huisarts. 

Het langdurig stilzitten en niet gebruiken van je lichaam geef je een verhoogd risico net als roken. Je ziet meestal bij trombose in verdikking in bijvoorbeeld de armen of benen. Ook plotselinge kortademigheid kan duiden hierop. Maak jij je zorgen over iemand of vermoed je dat je het zelf hebt? Trek dan meteen aan de bel bij de dokter of je eigen huisarts.

Hoe ontstaat trombose?

Trombose ontslaat door bloedstel wat niet juist word afgevoerd. Wanneer je bijvoorbeeld in je hand snijd of je been valt  kun je verhoog risico lopen. Het lichaam gaat dan namelijk het bloed zo snel mogelijk proberen te stollen zodat het dicht gaat en er korstvorming kan ontstaan. Maar het overbodig geproduceerde bloedstolsel kan weer terug in je lichaam verdwijnen. Wanneer je dus teveel bloedstolsel aanmaakt loop je meer risico. Vooral oudere mensen hebben hier last van omdat zij vaak ook aderverkalking hebben. Met aderverkalking worden de bloedvaten nauwer en kunnen ze het dus minder goed afvoeren. Lang stilzitten kan het risico op trombose ook verhogen. Maar ook de samenstelling van het bloed is van invloed hierop. Dit kan tijdens ziekte of virusinfecties of bijvoorbeeld bij een zwangerschap sterk veranderen.

Wat zijn de gevolgen van trombose?

Wanneer je niet op tijd naar de dokter gaan met trombose kan het leiden tot PTS. Dit is een chronische ziekte waardoor je vaker last kun krijgen van bloedstolsels. Wanneer een bloedstolsel de slagaderen afsluit kun je zelfs een hartinfarct of herseninfarct krijgen dit is levensgevaarlijk. Mensen die langdurig stil zitten of bijvoorbeeld de anticonceptie pil slikken hebben een verhoog risico. Maar ook zwangerschappen en erfelijke afwijkingen kunnen hier invloed op hebben. Een zeldzame vorm kan zelfs voor blijvend letsel zorgen. Ook weten veel mensen niet dat je ook oogtrombose kunt krijgen. Dan vernauwen de bloedvaten in je ogen. Als je hier niet op tijd bij bent kan het een blijvende zichtbelemmering of blindheid veroorzaken.

Hoe word de diagnose gesteld?

Trombose word veelal via het ziekenhuis vastgesteld. Zij voeren dan o.a. een echografie of duplexonderzoek uit. Hiermee krijgen ze inzicht in hoe snel jouw bloed zich verplaatst en wat de richting hiervan is. Wanneer je kortademigheid hebt doen ze ter aanvulling vaak een longscan. Mensen trombose lopen een verhoogd risico op longembolie. Als het alleen op een bepaalde plek zit kan het ziekenhuis besluiten om een angiografie te doen. Ze spuiten dan een contrastvloeistof in en kunnen precies de doorstroming van het bloed volgen op een scherm. Zo zien ze bij een specifiek vat hoe erg het aanwezig is. Voor zeldzame vormen zoals oog of sinus trombose zijn slechts enkele ziekenhuizen die dit kunnen doen. Per geval is het verschillend wat voor onderzoek hiervoor gedaan moet worden. Dit is ook afhankelijk van hoelang je hier al mee loopt.

Wat is de behandeling van trombose?

Meestal word trombose behandeld met antistollingsmiddel om te voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan. Dit voorkomt toekomstige bloedstolsels maar ze lossen niet een bloedstolsel op wat al aanwezig is. Echter voorkom je hier wel mee dat je in de toekomst last van kunt krijgen. Maar ook kan er gekozen worden voor een compressiekous. Hiermee oefenen ze druk uit op bijvoorbeeld het trombose been waarmee ze het stolsel onder druk zetten. Ligt het aan de bloedplaatjes dan word het behandeld met bloedplaatjes remmers. In zeldzame gevallen gaat het om vitamine K ook hier is een remmer voor. Het is dus een ziekte die goed te behandelen is als je er maar op tijd bij bent!

By admin

Vorige bericht

Volgende bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NL_formalDutch